Van Molens Naar Mekka

Documentaire over de bedevaart van twee bekeerlingen.

Saoedi-Arabië. Het Midden-Oosten. Mekka. De Hajj.  De Umrah.
Voor Nederlanders zijn dit wellicht vreemde of enge begrippen, terwijl veel moslims er juist van dromen. Maar hoe is het voor een Nederlandse moslim om deze plekken te bezoeken?

Vanuit waaromislam gingen wij, samen met een groep bekeerde moslims uit Europa, naar Saoedi-Arabië om de umrah, oftewel kleine bedevaart, te verrichten. Twee weken lang verbleven wij in de steden Medina en Mekka en beleefden wij de sfeer, geschiedenis en … van de twee belangrijkste plekken in de islam. Deze reis hebben we vastgelegd op camera, en laten we nu zien aan Nederland. Waaromislam.nl presenteert u ‘Van Molens naar Mekka’.

Nadat de bevestiging van onze reis was ontvangen, diende er enkele praktische zaken te worden geregeld. Vanwege het grote aantal reizigers van over de hele wereld, is een meningokokken-vaccinatie verplicht voor bedevaartgangers. Tevens wordt het aangeraden om te vaccineren tegen hepatitis A en DTP.

Omdat Mekka en Medinah alleen toegankelijk zijn voor moslims, dien je als bekeerling een bewijs van je moslim-zijn te hebben. Hierop staat vermeld dat je getuigt dat er niets en niemand aanbeden dient te worden dan God zelf, en dat Mohammed, vrede zij met hem, Zijn Boodschapper is. Meestal wordt dit bewijs verstrekt door de moskee, alhoewel er geen nationaal standaardbewijs is. Deze documenten lever je, samen met pasfoto’s en je paspoort in bij het reisbureau.

Een goede mentale voorbereiding is ook sterk aangeraden. Bijvoorbeeld; hoe draag ik de ihram, de speciale bedevaartskleding? Wat voor spullen neem ik mee?  En ‘met welke intentie ga ik op deze reis?’. Tijdens een bijeenkomst van de organisatie ontmoeten we de Nederlandse reisgenoten, en krijgen we handige tips mee van broeders die de reis al vaker gemaakt hebben. Thuis wordt er nog flink geoefend om de rituelen goed uit het hoofd te kennen.

De koffers worden ingepakt met luchtige, lichte kleding. Hoofdbedekking, badgoed, en natuurlijk de ihram. Geen schoenen, maar 1 of 2 paar goede slippers. Een bidkleed voor onderweg, en een handige tas, speciaal voor de bedevaart. Voor noodgevallen een speciaal EHBO-pakket. Omdat het een lange reis is, en je vooraf niet weet wanneer je een winkel kunt bezoeken, kan het geen kwaad om toiletartikelen en tussendoortjes mee te nemen. Ten slotte medicatie tegen reisziektes, en voor ons genoeg apparatuur om de reis te filmen. Met de koffers ingepakt kwam nu het moeilijkste gedeelte: afscheid van onze families.